bouwhistorisch onderzoek in de regio Dordrecht/RotterdamEen bouwhistorisch onderzoek bestaat uit een Bouwhistorische Opname op Hoofdlijnen (Bouwhistorische Verkenning) volgens de Richtlijnen Bouwhistorisch Onderzoek (2009) waarbij de ruimtelijke opbouw, het exterieur en de zichtbare onderdelen van de constructie en de interieurafwerking in hoofdlijnen worden gekarakteriseerd en gedateerd. Daarnaast vindt een beperkt archiefonderzoek plaats, met name bestaand uit bestudering van oude kaarten, bouwtekeningen en -aanvragen, gebruiksgegevens en beeldmateriaal. Doel is het verkrijgen van een globaal inzicht in de monumentale waarden van het object.

Bouwplannen kunnen worden beoordeeld aan de hand van deze Bouwhistorische Verkenning.


Eigenaren of potentiŽle kopers van een historisch pand zijn uiteraard ook benieuwd naar de geschiedenis van hun huis. Wie waren de vroegere bewoners, wat was de functie van het pand en wat stond er vroeger op deze plek? Ook makelaars en projectontwikkelaars van een monumentenpand kunnen de historische informatie goed gebruiken bij de presentatie van het object in een verkoopbrochure. Vaak ontbreekt echter de tijd of de kennis om hier zelf een onderzoek naar in te stellen. Een onderzoek kan beperkt worden tot bepaalde aspecten, bijv. de oorspronkelijke bouw (periode/bouwstijl/etc.), eventuele latere verbouwingen, de bewoningsgeschiedenis, andere functies die het pand gehad heeft, en een eventuele huisnaam.

Resultaten van onderzoeken naar de historische huizen Roodenburch, Henegouwen (foto rechtsboven), 't Zeepaert en Beverenburch (foto rechts) in de Wijnstraat, en Boomstraat 27 en Wolwevershaven 18 in Dordrecht zijn gepubliceerd.
Ir. C. Sigmond
(bouw)historisch en genealogisch onderzoek
Schuttevaerkade 159
3311 RB Dordrecht
tel. 078 - 6133556
E-mail: csigmond@xs4all.nl